Näckros blogg. blogspot.se

onsdag 3 december 2014

Debatt- Tillåt försäljning av sälj vin och sprit i vanliga affärer

För att dricka vin är bra för hälsan Man kan äta mat och dricker ett glas vin så att maten smaka gott. Vet ni att dricka ett glas vin varje dag det är bra för kroppen speciella för kvinnors hjärta de som är över 35 år. Att äta god middag med vin och vänner är de sociala och göra för att man mår bra. Man har roligt man vågar prata högt vad man vill med vänner. Därför det är bra tillåta försäljning av vin och sprit i vanliga affärer, på ica eller Konsum. För att det gå lättare att handla och man passa en tid när man vill eller när man handla mat samtidigt. Det är bra att man skulle sälja göra vinet mer tillgängligt när det är så bra för hälsan. Det är viktigt att jag själv kan bestämma vilken affär som jag ska handla alkohol. Att få välja var och när man vill handla sprit ska man ha rätt till.

tisdag 2 december 2014

Ekologiska mat är bra för hälsan men lite dyr

Ja, jag tycker att ekologiska mat är bra för hälsan och smaka gott men lite dyr för att handla om man tänker på ekonomi. Men ekologiska är bra också på miljön de är inte utsatta för kemiska och egentligen är det bra för enkelt : KRAV , mäkta djur leva ett gott liv.

 Jag tycker man ska blanda när man handla ekologiska mat eller vanliga mat så tänker på samhället. Man ska inte bara använda ekologiska mat kanske bli dyrare i framtiden om alla vill köpa bara ekologiska mat.

Det var länge sen när jag var barn jag har inte råd att köpa
ekologiska mat undra hur jag kan leva till nu.

Men nu om jag har pengar över jag vill gärna ska köpa ekologiska mat för att jag vet ekologiska mat inte utsätta för kemiska och jag tänker på mina barns hälsan.
  

torsdag 27 november 2014

Anmäl försvunnen person

Jag heter Siriporn Thongwan  den person som var försvunne var min kompis som heter
Hilmer Eriksson 19800202-2323 Luleå.

Han försvunnen den 2014-04-20 i lördag. Personen som sågs  honom senast var Ellen Stare, hon bor vid kyrkan i Vreten. Hon träffade Hilmer senast strax efter sex hemma hos henne. Och gick han vid halv sju tiden.

Han var längd 180 centimeter, vikt 71 kilogram. Han hade svart byxor, röd tröja, vit jacka, tubsockorna hade röda ränder. Han hade kort ljust hår, smala läppar, allvarliga ögon. Han hade en cykel  röd, mountainbike, alldeles ny.

Jag hade anmält till Polisen i lördags kvällen. Han var ensamt när han försvunne. Han hade sina nycklar med sig.

Han mamma sa att han skulle cyklade för att hämtade handduk bara. Han  skulle tittade ett TV- program som Hilmer inte ville missa. Han hunnit inte kommit hem, där för vi upptäckte att han för van.

torsdag 13 november 2014

Att vara den osynligt

Om jag bli den osynlige jag tror att jag kommer först att bli mycket ledsen och mycket oroligt. Därför att jag vet att jag är redan dött. Jag ska stanna kvar hos mina barn och krama de och titta på de så längre.
Sen jag ska följa polisen och reda på hur jag hade dött. Om nånting skulle jag kunna visa! om de inte hitta min kopp ! jag ska hjälpa till. Om det finns tid för mig jag skulle vara med mina barn mest.

tisdag 11 november 2014

Den osynlig, om person de som viktigaste i boket s, 5-80

Huvud person , Hilmer Eriksson, han som upptäck att han hade blivit osynlig. Flås Henrik och Bult Bulten är han klasskompis de två som Hilmer hälsa på först från börjar av boken och de pratar om " Man skulle bränna ner baracken. Liselott Nyman är en fröken, klassföreståndare i 9. Ellen Stare är Hilmer flickvän. Hon som är orolig att det hänt honom något. Harald Fors är en polis och han utreder  Hilmer Erikssons försvinnande. Och vill ställa några frågor till alla som känna Hilmer. Alf  Nordström är tränare i BK och vaktmästare i skolan. Anna och Anders Eriksson är Helmers familj och hans syster heter Karin. Anneli Tullgren är klasskompis kompis




onsdag 15 oktober 2014

Personbeskrivning-redovisning

Gabriella

Gabriella är en kvinna som var med i filmen. Hon är lång och smal och hennes hår är brunt. Hon sjunger solo i kören och hon har mycket vacker röst. Gabriella är gift med Conny och de har två barn tillsammans. De bor i ett hus och hon är hemmafru. Ibland hon kan inte träna med kören för att hon blev misshandlad av Conny men hon gör slut med honom i slut av filmen.  

tisdag 23 september 2014

För fattning om " Havanna mamma"

Sången handlar om en kvinna som inte nöjda med sin familjen. Hon hade allt som jobb, man, barn, och huset. Men hon ville ha mer .

 Först det var en kvinna som hade jobb, och hade en familjen . Varje dag hon gick till jobbat och kommer hem hon tag hand om sin man och barn. Hon varma mat hon tag hand om hemma .Hon gjorde om och om igen. En dag hon ville födas om på nytt.

 Sent hon lämnade man och barn och huset.

Eftersom hon lämnade sin familjen  hennes man hade väntat flera timmar då han äntligen för stod att hans fru var borta inget servera vid hans bord.

Det finns historien som börja sprida sig till världens alla hem. Hon blev en hjälte en legend för alla kvinnor med lata män kunde dom också göra så. De bara lämna allt och gå och de satsa på sig själv. Det finns de som gav sig av och de flesta som stanna kvar . Några ändra sig på vägen och kom tillbaka efter någon dag.

Tillslut hon blev gatubarnens mamma. Där förstod hon vem hon var.

 Jag hoppas att en dag hon ville komma tillbaka hem för barn skull.

Veronica Maggio " Havanna mamma" (2006)

Skriv tre meningar som förklarar varför hon gjorde rätt och tre meningar som förklarar varför hon gjorde fel ?

Jag trycker hon gjorde rätt eftersom 1. Det var frivillig och hon var ung. 2. Hon måste har sin egen tid. 3. När hon inte hemma kanske hennes man förstå att det var inte lätt att vara en kvinna som hade jobb och gjorde allting hemma.

Jag trycker hon gjorde fel eftersom 1. Hon hade barn och man dom skulle hon inte lämna därför att hon är en kvinna och en mamma det viktigt att ta ansvara för en family.2. Om hon bara lämna man då inget föra hon kan gör vad hon vill men inte barnen. 3. För att lämna  man, barn, huset och jobb och blev gatubarnens mamma inte bra ide.

onsdag 4 juni 2014

Hjälp patienten med dödshjälp

Var vänligt acceptera patienten.

Jag tycker att alla har rätt till frivilligt med sin egen livet. Alla som är sjuka ska får hjälp på nån sätt  . Det finns många stad som är tillåtelse men inte i Sverige.

För det förta skulle man kontrollera  att det var många patienterna  som hade koma eller cancern som jätte svårt för att behandla eftersom de hade så svårt att äta , att andas , hade jätte ont och besvärlig på många sätt. 

För det andra skulle man lyssna på patienten som hade trappade värdighet som bara lägg på sängen som grönsak man bara väntade och väntade, därefter det finns bara en ut väg .

Dessutom skulle vi börja för att fundera att tillåta dödshjälp, vi hade alternativ. Jag ska ge 4 dela till exempel, Aktiv ,passiv, frivillig, ofrivillig, 

Snälla Sverige, lyssna på mig det  är viktigt att man måste acceptera patienten, lyssna på de och tittar i hon eller han i ögonen hur svårt för de att leva med livet utan värdighet.

 Låt de som är sjuka  har rätt att bestämma med till frivilligt.

måndag 26 maj 2014

personligt återgivande text

Rubrik: Rån i Miami!
Inledning: En natt kl 2 rånade en 22-årig kille,  en äffar, han hoppade över mot kassan.
Han tvingade till sig, för att få pengar.
Han slog huvudet, och sedan tappade han mössan och vapnet.
Sedan gick han till kylskåpet och tog ölflaskor, som han lade ner i en påse, och sedan gick han ut och tappade påsen som gick sönder, han blev aggresiv och polisen som han inte märkte  var presic bakom honom. Han försökte springa iväg, men han kom inte undan!
Till slut tog polisen honom.

torsdag 22 maj 2014

Att återbeätta om hur kaffe kom till Brasilien

I början av 1800-talet skaffade sig Spanien,Portugal och  Frankrike kolonier i Sydamerika. Så småningom började fransmännen odla kaffe i sina kolonier, bland annat i Guyana. När Brasilien kejsaren hörde talas om detta då ville kejsaren också plantera kaffe i Brasilien.

Först valde därför Brasilien kejsaren ut en man som var både stilig och charmfull och det var jag. Han skickade mig som ett sändebud som skulle försöka lura till sig en planta av den franske guvernören i Guyana. Mina uppdrag var att ta hem  plantor och bönor.

När jag sedan kommit till Guyana försökte jag ta en planta men jag misslyckades för att den franske guvernören lämnade aldrig  mig ensam.

Till sista kvällen innan jag skulle segla hem igen, ordnades en stor fest för mig. Här såg jag min stora chans. Jag använde all min charm, och guvernörens hustru blev huvudlöst förälskad i mig.

Nästa dag, just när jag skulle gå ombord på mitt fartyg för att segla hem, kom en vagn i full fart ner till  hamnen. Ur vagnen steg guvernörens hustru. Hon hade en stor blombukett och den gav hon till mig. När jag tittade närmare på den vackra buketten, såg jag att det satt en liten kaffeplanta bland de andra blommorna.

Till slut hade jag  lyckats med mitt uppdrag, jag hade en liten kaffeplanta med mig. Och min Brasilianske kejsare blev jätte glad, han gav belöning till mig och nu kunde vi plantera eget kaffe i mitt land i Brasilien. 

 

onsdag 21 maj 2014

Debatt reflektion om Dödshjälp

Dödshjälp var min ämne som vi fick information från våran lärare.

Inledning

Först var jag och mina grupp läst genom om dödshjälps texten sen var vi diskuterade och förklarade för varandra vad betyder ord som vi fick i ämne med hjälp av lärare också. Där efter hade vi kompilation och sen dela våran grupp till för och emot.

De viktigaste delarna

: Att vi har lära oss om dödshjälp är enligt svensk lag uttryckligen förbjudet.

: Att vi har läste om svårt ord som vi inte använder på var dag.

: Att vi har samt arbeta med en grupp.

Jag var nöjd med min argument för aktiv dödshjälp, även jag ville inte hålla med.

Roligast  och tråkigast

Det var roligt att hade lyssnade debatt för och emot från alla olika ämne.

Det var tråkigt att jag var inte 100% för aktiv dödshjälp.

Ändringar

Om jag får göra om jag ska bryta för till emot dödshjälp.

Värdering av min insats.

Tillslutet var jag lärt  mig mycket mer om svensk och jag var extremt nöjd.





söndag 4 maj 2014

Sänk skatt till pensionär.

Jag tycker om att vänsterpartiet de har planerat att sänk skatt till alla de pensionärer. 

För det första är det att vänsterledaren maj-tal sänk skatten till pensionär med låg pension.I Kungsgården i  Stockholm talade vänsterpartiets ledaren Jonas Sjöstedt. Förslag att sänka skatten för pensionärer med låga inkomster.Vänsterledaren säger att de vill förbättra för de pensionärer som har riktigt dåliga pensioner.

För det andra alla män som jobbar mycket och som inte har inte ansvar för barn. Men det blir inte bra för kvinnor eller de som studerar många år.

Dessutom Vänsterpartiet ska börja med att ta bort pensionärsskatten helt för dem som har upp till 12 000 kr i månaden före skatt.  De alla flesta är kvinnor. Och alla med pensioner upp till 16 000 kr i månaden får sänkt skatt.

Jag tycker att pensionärer som har dåliga inkomster behöver inte betala skatt. Men alla de som jobbar hela sitt liv få sänk skatt för att de kan får belöning.   

måndag 28 april 2014

Otrovärdig dödshjälp

http://debatt.svt.se/2013/11/17/dodshjalp-riskerar-skaka-om-samhallets-grundvalar/


Vi hittade nyheter Debatt om dödshjälp.
Mycket fakta, text ,

Martin Nykvist, teolog, lärare och prästkandidat har gjort webb sidan.

fredag 25 april 2014

Dödshjälp nyheter

http://www.svt.se/nyheter/varlden/belgien-ja-till-dodshjalp-for-barn

Vi hittar nyheter från SVT.se om "Ja till dödshjälp för barn" Den publicera 2014/02/13.
Textförfattare heter Christian Catomeris. Det finns texten en källa är äkta i SVT nyheter.
Det är information om Belgien röstar för aktiv dödshjälp för barn.
Vi har många ämne ord i texten T.ex.. Svårt sjuk, parlament, Livet slutskede, aktiv dödshjälp.

information
Belgien
svårt sjuka barn
dödshjälp
en nedre åldersgräns på tolv år
vuxna tillåten sedan 2002
86 underhuset är för
44 emot medan 12 avstod
kristdemokratern emot
Kristna, muslinskaoch judiska mot
aktiv dödshjälp för barn







måndag 21 april 2014

19 år , stjärnlösa nätter sidan 5-78

Det var boken som handla om en man som berättade om sin familj. Han heter Arkan Asaad han kom Sverige 1983 tillsamman med sin familj. Han är flerfaldig svensk mästare i taekwondo. Att bli filmskapare var hans dröm.

Han jobbade som lägerlärare nästan ett år i USA det verka han trivs med livet i USA. Han pratade om uppfostrade barn och vill hjälpa till de andra. Efter som han hade dåligt bakgrund om sin familj.  

Under hela han vistelse i USA han kontakt med sin familj genom brevet. Han visste att det var jobbigt för syskon hemma med sin far. Det känner jobbigt för alla för länge sent efter hans föräldrar skilsmässa. Han pappa var allt stryk alla i sin familj. Men Amar har täckt att det gjorde han och hans syskon bara starkare.

Amar,s pappa har planera  att han skulle göra en resa till deras släktingar i Kurdistan, i norra i Irak. Och hans pappa har hemlighet.

Det blev Socialen som hjälpte honom med en bostad efter hans pappa hade kastat honom. Han bor ensamt utan pappa, mamma, syskon och förtroende.

Efter ett tag han saknade sin mamma och förstår henne varför hon valde att bryta all kontakt med hans alkoholiserade, aggressiva far.

Han kontakt med sin far igen och det närmade sig att åka med bilresan till Kurdistan.

Nu kommer hemlighet i Kurdistan. Det var hans pappa plan att han ville Amar ska gifta sig med sin kusiner som hete Amina. Amar förklara att man kan inte gifte sig med vem som helt.

Det var sant att det var så han tänkte. jag visste redan att det finn man som väljer inte vem som helt. Inte med släkte nej nej nej.

   



torsdag 3 april 2014

Förbjud rökning på allmännaplastser

Idag är det lagligt att röka på de flesta offentliga, plastser med undantag för servisringsplastser ( i sin tur med undantag för uteseveringar) , båtar, inomhus osv.

Jag förstår inte varför folk röker det är så dumt på alla sätt. Det är dyrt, tillverkningen av cigaretter är inte bara för miljön.

Att röka är dåligt för både sin egen hälsa och för personer i rökarens omgivning. De som närheten där för andas in alla farliga ämnen och de lever inte särskilt länge.

Min mamma var dog i förra året den april 2013. Hon rökte mycket hade jag sett henne varje dag när jag var barn. Hon hade haft lungcancer det inte ok för mig att vara utan henne just nu. Jag hade mycket plan skulle jag har gjort med henne. Men livet måste gå vidare.

Tillslut jag vill alla som rökar tänker lite mer på omgivning, för miljön, eller på sin familjen.

Ämnesord tobak rökning.

Drabbar, skatt , farligt, hjärna, ungdomarna, hjärta, cancersjukdomar, och kärlsjukdomar, hälsa, orsakar, en skada, till dö en för tidig död, lungcancer

Analys och placering i utveckligsschema

Texten 

Vi trycker om att träna
Att göra idrott är mycket viktigt för alla människor, tycker vi. Sporten kan vara den bästa favarit för unga och gamla människor. Man behöver på lite motion i sitt liv.

För det förta är rörelsen bra för hälsan. Motioärens kropp blir frisk och fräsch med sport. När man tränar eller jogga, blir man först blir trött men man får mycket positiv energi i stället och man känner sig pigg och stark.

Att ta hand om hjärtat genom idrott, kan vara det andra viktiga argumentet. När man träna på gym eller jogga på gatan, blir musklerna ännu mer flexibla. Genom träning hjälper vi hjärtat, som är den viktigaste muskeln, att få bättre blodcirkulation och blodtrycket i kroppen för bättras.

Man kan också reglera BMR genom sport , istället för sitta framför TV och äta chips och onyttiga fetter. Till exempel kan man gå på gym och träna med kompisar eller jogga på gatan och andas djupt friskluft.

Till slut ska vi rekommendera alla att träna och hjälpa kopp och själ. Vi ska har ett friskt samhälle!

onsdag 26 mars 2014

Sms från Soppero en bok som handla om språk och kärlek på vinter.

Språket följer med kärleken .
Jag hade log den här bilden för att jag tyckte  det var passade med en bok som heter Sms från Soppero. Det var vinter tiden.
Det  fint snö, en skoter,kärleken och mycket sms från Boden. Jag har tagit den här bilden från Boden där hade jag varit med min sambo.

I bilden var min lilla Alice som satt på skoter. Hon var mycket glad vajer gång när vi var ute och åkte runt på berget.

Jag hade bodde i Luleå i 11 år före jag träffade min sambo den 2013. Jag var ganska fort att bestämt mig att bo ihop med honom. Jag hade ett jobb i Luleå och jag måste kör bil själv vajer dag mellan Luleå och Boden. Jag ställe alltid väckarklockan halv fem och hade gjort ordning kaffe varje morgon. Klockan kvart i sju måste jag varit på jobbet.

Allt som jag berättade det var bara en exempel om kärlek som var jag allt tid ville följa med även jag vet att det komma bli jobbigt.

Tillslut jag och min sambo kunde inte bo tillsamman men vi kommer över rent att vi skulle inte bråka för att vi hade egen barn som lika gammal.. Och min en principsak det var inte vara rädd att bli kär. Det kommer blir bra. Bara man tar ett tag i taket och försöka förstår livet.

fredag 14 mars 2014

Country musik med Jill Johnson

Förts var jag tittade på filma med de andra klasskamrater. Filmen handla om country musik och de som sjöng. Det var ett dödläge mellan den svart och den vita.

I program var Jill Johnson som får besök av Tityo som träffar den första svarta kvinna som sjöng på Amerika Grand Ole Opry och tar modet till sig och ställer sig på i staden där ku klux klan en gång bildades.På den tiden inte så lätt för de som sjöng.

Sedan kom jag på att alla musik var olika känsla när man har skrivit varje texten av musik och det känt som country musik var lite mer starka känsla på nån sätt.

Men i alla fall musik är musik man behöver inte säger vem är svarta alla vita som sjunger bara du och jag och vi tillsammans som älskar att lyssna på musik. Livet är kort säger Siriporn.

torsdag 13 mars 2014

Det var Mitra som berättade

      

   "Det var ganska jobbigt för mig på morgonen. jag hade nyss börjat en kurs i svenska som andraspråk på komvux. kusen börjar tjugo minuter över åtta på morgonen och ibland var de svårt att komma i tid till skolan.

          Jag brukade gå upp kvart i sju. Jag ställde alltid väckarklockan på kvart över sex, men jag tyckte att det var skönt att log  kvar i sängen en stund. Det första jag gjort, var att jag gick ut i köket och satte på tevatten. När jag hade gjort det,gick jag ut i badrummet och sedan hämtade jag tidningen. Sedan gjorde jag i ordning teet och några smörgåsar och tog med mig tidningen och gick tillbaka till sängen. Medan jag drack te, bläddrar jag lite i tidningen. Tyvärr förstår jag ännu inte allt, men jag hoppade att jag förstod mer, när jag hade läst färdigt kursen.

             När klockan var kvart i sju väckte jag min son. Sedan gjorde jag choklad och smörgåsar till honom. Han kunde vara ganska besvärlig på morgonen och det gick inte att jäkta på honom. För att vinna tid hade jag lagt fram både hans och mina kläder kvällen innan, men det hände ibland att han inte ville har de kläder jag hade lagt fram. Han ville bestämma själv.

              När vi var klarade, gick jag iväg med honom till dagis. Där pratade jag lite med personalen och sedan sprang jag till bussen. Det blev nästan alltid så att jag var tvungen att springa för att hinna. Om jag inte hade hunnit läsa läxan så bra kvällen innan, brukade jag läsa lite mer på bussen.

Min son var sex år och snart skulle han började skolan. Jag undrade hur det skulle att bli för honom att börja skolan.

 När jag hade läst färdigt min svenskkurs tänkte jag försökte få ett jobb och arbeta ett tag och sedan fortsätta studera mera svenska".

"Ofta kom jag i rätt tid till lektionen, men inte alltid. Jag undrade om lärare blev sur, när någon kom för sent. Det hände ofta. Vi var tjugo elever och varje dag var det några som kom för sent.

Vår lärare, som heter Ulla, verkar snäll. Jag undrades om hon hade några barn. Vi hade ännu inte lärt kände varandra i klassen,  så jag vet inte så mycket om de andra också tyckte det.

Ulla, vår lärare, skrivit mycket på tavlan. Ibland tyckte jag att det var svårt att läsa vad hon skrev, men hon kanske också hade svårt att läsa vad vi skrev. Vi skulle lämnade in skrivuppgifter varje vecka. Det tog nog lång tid för henne att rätta.

Jag trivs med kursen och hoppades att jag skulle lära mig mycket.

 

lördag 8 mars 2014

Sammanfattning. Rödluvan och vargen

Det var en gång en sött flicka som alla tycker om och kallade hennes Rödluvan. Hon bodde med sin mamma och  hennes mormor  bodde in i skogen.

En dag Rödluvans mor sade att hon ville Rödluvan tog en korg med kokor och en flaska vin. Go till mormor med det. Hon är sjuk och det här kommer göra henne gott.

Mormor bodde lång in i skogen och när Rödluvan hade gått en stund mötte hon vargen. Vargen försökte lura henne tittade på vackra blommor och  lyssnade på vackert fåglarna sjunger.

Under tider gick vargen raka vägen till mormors stugan och slukade mormor. Sedan tog han på sig hennes nattlinne och nattmössa, och drog för förhängt.

När Rödluvan kom fram till mormors stugan hon steg in och kändes konstigt. Vargen som låg på säng och väntade till henne komma fram och åt upp den stackars lilla Rödluvan.

Just då gick jägaren förbi stugan han tänkte varför gammal gumman snarka så hög. När han kom fram till sägen, fick han se vargen som låg där och sov. Han sprättade upp magen på vargen. Då såg han den Rödluvan och henne mormor.

Sedan hämtade jägare några stora stenar som han lade i vargens magen så mage blev tung han ramlade ner i bäcken och drunknade.

Tillslut var alla tre glada. Jägare drog pälsen av vargen och gick hem. Mormor åt kokor och drack vinet. Rödluvan ville inte sprang från vägen och in i skogen igen.

Pojken som åt ikapp med trollet

Textuppgift. A. Svara

1. Varför skickade fadern sönerna till skogen ?
     Fadern ville att sönerna skulle falla träd iden så att de kunde betala av något på skulderna.

2. Hur gick det för de två äldsta pojkarna i skogen ?
    De var rädd för trollet de vågade inte att hugga träd.

3. Vad sa fadern om det som hade hänt ?
     Han sa, att aldrig hade då trollen skrämt honom när han var ung.

4. Hur gick det för den yngste ?
    Han kunde lurade med trollet.

5. Vad gjorde pojken och trollet när de kom hem till trollet på kvällen ?
     De gör upp eld, och pojke sa , ska vi äta ikapp ?
     - Gärna det svarade trollet , som förstås trodde att han skulle vinna. ( De tävlade)

6. Hur lyckades pojken vinna kappätningen ?
    Pojken tog fram en kniv och skar ett hål i säcken.

7. Hur slutar sagan ?
    Den yngste pojken som åt i kapp med trollet  och pojken som van trollet förstås livet. Pojken tog allt silver och guld som fanns i berget och gick hem. Med det kunde han sedan betala faderns skulder.

C. SKRIV
1. försök hitta något som är typiskt för sagor i " Pojken som åt ikapp med trollet".
    Det var bra att den yngsta pojken inte rädd för trollet men trollet skulle inte lita på pojken heller.

2. Vad är sagans budskap?
     Pojken som var utmaning.

fredag 7 mars 2014

Om sagor

Texuppgifter

A. Svara
1. Skriv i punktform vad som känneteckna en saga.

* Alla sagor som handlar om " en fattig pojke " en vacker prinsessa " " en gammal man "  Efter en rad hemska hemska händelser brukar allt ordna upp sig till det bästa. Många sagor slutar  med " sedan levde de lyckliga alla sina dagar".

2.Vilka av de olika kännetecknen hittar du i pojken som åt i kapp med trollet ?
* Tretalet förekommer ofta i sagorna. En man har tre söner, någon får tre önskningar, hjälten möter tre olika faror eller prövningar osv.

3. Ge exempel från andra sagor på de olika kännetecknen.
* Kampen mellan ont och gott från snövit t.ex. är Snövit och de sju dvärgarna.
* Tretalet förekommer ofta i sagorna. En man har tre döttrar, någon får tre önskningar.
* Förvandlingar brukar också in träffa i sagor. En prins eller en prinsessa har förvandlats till en groda eller något oansenligt djur kan bli räddad endast om någon accepterar djuret och kanske kysser det utan att äcklas.

4. Vad är det för skillnad på en saga och en sägen?
* En saga personerna är vagt beskrivna och saknar ofta namn. 
* En sägen be står för det mesta av bara en händelse. Riktiga personnamn och riktiga platser förekommer och den exakta tiden anges också.

5. Vad kännetecknar en fabel ?
* Fabler är sagor som handlar om djur med mänskliga förmågor. , till exepel. Fabeln slutar med en senmorral som vill lära oss något.

6. Vad är din erfarenhet av sagoberättande.?
Min erfarenhet  hade lärt mig nånting efter jag hört från sagor.
* Det var en saga som handlar om ont och gott och belöning. 
Det var en gång i länge sen.  Först  var en kvinna som sitt och grät bredvid havet. Sen kom en guld och frågade  henne vad som hade  hänt . Och hon svarade att hon trappade en gud handband i havet.
 Sedan var han hjälte henne hämta den. Han tag upp med en stor handband och frågade henne.
 " Är den här var din " han frågade henne". Nej det var inte den där "hon svarade. sen han tag upp en mellan stor handband " Är den här var din " Nej, det var inte min  " svarade hon. 

Efter en stund  hämtade han en lite handband och frågade henne igen.
 " Är den här var din "
 " Ja, tack så mycket det var min handband".  
Tillslut han hade gav alla gul handband till henne. För att hon var gott person så hon fick belöning från en guld. 

fredag 28 februari 2014

Min första dag på SFI

Det var första dag som jag skulle börja att studera på komvux.

Först gick jag in i klassrummen och satte mig vid bordet. Sen började  de andra komma som skulle studera i  samma dag.

Det var så spännande att träffa en lärare på komvux och jag undrade hur jag skulle lära mig att prata svenska. Jag träffade många lärare som hette Stina, Katarina och Veronika. Därefter träffade jag alla klasskamrater som hette Sahi, Fariss, Suganja, Kat, Jenifer och Peja.

Först  presenterade vi oss till exempel varifrån vi kom och vad vi hette. Efter det fick vi skriva och tränade på ord och sen hade vi räknat på svenska också. Det var inte så svårt som jag var rädd för att studera.

Jag hade funderat så mycket om hur jag skulle klara mig och hur länge jag skulle studera eftersom jag var 29 år gammal. Men eftersom jag hade träffat alla lärare och klasskamrater blev jag motiverad att studera varje dag.

Tillslut var det så trevlig dag för mig. Jag skulle inte glömma min första dag på SFI.

 



fredag 21 februari 2014

Boksamtalen sms från soppero

Idag var det boksamtal och sammanfattning det var spännande att fick vara med i gruppen.
Eftersom alla hade olika frågor och fick förklarade av Teresa. Det var inte så svårt att kommer igång med meningen och förstår vad hade de alla tänkte. Därefter var jag pratat mycket idag men känt som jag måste läser mer hög hemma.

Den här vecken valde jag ett citat sidan 93.
" På vägen kom Agnes på det hon glömt att fråga :
-Hur visste du att jag kan lite samiska ?
- Jaha, det vill du bra gärna veta va ?
-Ja, för ingen annan vet ju om att jag kan det.
Henrik log bara och fortsatta att gå.
-Men hallå ! säg något då.
Nu såg Henrik istället generad ut. Eller var det Agnes önsketänkande igen ?
-Jag chansade faktiskt. Och det är ganska viktigt för att en tjej, min tjej är same och kan samiska".

Kärleken var så vacker hos de eftersom den här boken handla om kärlek och lite bråk.
Men just nu val jag att skriva om kärlek istället.

torsdag 20 februari 2014

Min arbetes dag i SSAB.

På tisdag den 2014-02-18 jag var på jobbet kl.10.30 jag hade  träffat  mina trevliga arbetskamrater.
De hade berättat att det var inte så bra i dag eftersom det var så många som var sjuk.
Jag satt och pratade med de och drack kaffe samtidig. Det var extremt roligt skoj.
När kaffekopparna är tömda är det dags att sparka igång dagen.

Först  hade jag packar  moppar och trasar i en svart väskan.
I SSAB det var jättestor industriområde där för jag  måste använda min cykeln  för att fara mellan ställen.
I mitt schema på tisdag jag hade det 6 ställes för att städa.

Sedan hade jag börjat på första matsalen det tog 55 minuter det var ganska stor stället.
Mellan jag städa kom en trevligt man som heter Erik och frågade mig.
-Går det bra i skolan.
Först jag var skakade bara på huvudet och log.
Jag tittade på honom eftersom han står kvar då måste jag svara.
-Ja det bara bra men lite svårt med grammatik.
- Du kommer att klara det" säger han .
-Tack det ska jag träna mera sen kommer jag pratar tydligt och ordentligt på svenska.
 Vi skatta jättehög tillsamman bland med de andra gick förbi och titta på oss och log.
Eftersom jag var där många år och kände de alla som gick förbi de var mycket trevligt .
Trots att det mycket att göra hinns det med en del skratt det bruka jag vara så.

Tillslut hade jag jobbat till färdigt och tog nästa stället. Och plötsligt har blivit dags för dagens sista stället.
Jag hade varit jobbat som städat i 11 år i Sverige då jag har mycket erfarenhet och egen kvalitet.

lördag 15 februari 2014

Boksamtalet sidan 58-99

Det var boksamtalet idag vi  hade lyssnat på klasskamrater de hade berättat om sina sammanfattning.
Det var inte så svårt för mig att förstår vad handla om sammanfattningen från mina kompisar. Därför att jag hade lärt hela boken. Då jag kan fundera på nya ord istället.

Därefter pratade vi om alla hjältar dag eftersom vi läser en bok som handla om kärleken mellan Henrik och Agnes det passa jättebra tyckte jag.

Teresa förklara om nya ord för idag det var en människas satt att titta på många olika sätt till exempel snegla.plira,kisa, kika, blänga,stirra glo, kasta ett öga, ögna. Hon hade skrev också en människas sätt att förflytta sig t.x.e krypa, hasa,stappla, vackla, linka, halta, klampa, stövla, lunka och kliv

Den 2014-02-14 valde jag ett citat sidan 77 .
"Hon sneglade på Henrik för att se om han var lika spänd av situationen". När jag hade läst till den här mening känner mig igen av den här situationen.
Min drömpartner och min vän  hos mig måste fint kärleksfull, snäll, respektfull, trevlig,  ärlig, jämställd.


fredag 14 februari 2014

Same är en urfolk som har bott i Sverige i tusen år redan


Jag undrade hur hade de bott i en kåta. På sommar var de  mycket ute med ren på fjällen på vinter också ute men de bo i  nära byn.
De håller kvar på sin kultur,språk och sina kläder och de har sameskolan de lära barnen kasta lasso om de vill jobba men renskötsel i framtiden. Jag hade jobbat mycket när jag var barn som de same så jag tänkte att

Jag hade tänkte på mig eftersom när jag var ute två -tre timmer på vinter jag klara mig inte men same de ta hand om ren och jobba med ren lång tid ute.

Mimi  hon vara stolt över att var same. Det vill också jag att  mina barn kommer tänker samma sak som  hennes var eftersom jag kommer från Thailand.

Jag tänker att alla människor som har egen kultur de vill hålla sin kultur eftersom alla älskar sin kultur naturligtvis.

Men kärleken som förändringar mig med språken. Eftersom jag kan  pratar Svenska det var hets fantastik. För att jag kan förstår min sons farmor farfar också på tv eller läser tidningen.

Anna-Sara hon skulle lära Agnes pratat samiska eftersom de är same och hade haft alla släktingar i Kiruna.Barnen de ska välja själv när de blir stor.

Mimi på film hon ville hålla kvar sin kultur eftersom hon tänkte
att viktig att man måste hålla och lära sig allt om sin kultur.

Kärleken för Agnes var så bra för hennes skull eftersom hon hade fått Sms från Henrik  det gjorde hon ville att fortsätta lära sig prata samiska.

fredag 7 februari 2014

Boksamtal 41-68

I dag jag hade berättat om boken som heter Sms från Soppero. Det var min tur att berätta.

Jag hade tänkt att berätta lite om hela boken. Efter som jag hade läst färdigt hela boken.

Men alla ville  inte höra. Då berättade jag bara lite gran.

Den här veckan valde jag ett citat från sidan 36.

Det var morfar som sade " jag har varit i kåtan i flera omgångar och rökt köttet så nu ska det bara torkas lite till så är det dags att smaka".

 Jag undrade hur de kunde bo i kåtan men tänkte på att om jag hade bo kanske jag haft roligt tillsammans med min familj.

 

torsdag 6 februari 2014

Sms från Soppero

Agnes var 13 år som bodde i Kiruna utan för Stockholm. Hon född och uppväxer i Solna. pappa som arbetade som illustratör. Mamma var nordsame men hon pratade inte samiska.  

Agnes har i hemlighet börjat lära sig samiska.Hon har planerat en överraskning inför mormor  födelsedag.  

En dag fick Agnes sms från Soppero på samiska. Då hon blev spännande för att det var en kille som heter Henrik som bodde i Kiruna.

Anna -Sara var mammas Agnes och deras släkt bodde också i Kiruna. Där bodde morfar, mormor, och Johan som var pappa till Kristin .

I Kristins familj pratade bara samiska. Kristin tänkte på Agnes och undrade hur intresserat hennes Stockholmskusin.

På vintern åkte Anna- Sara och Agnes hälsa på släkt i Kiruna. Sedan träffade Henrik och Agnes och de blev kär mot varandra.

Kristin hade egen ren som heter Zlatan. 

Kristin var inte rädd för att hugga i och hon kunde allt om renskötseln.

Kristin frågade sin pappa hur kommer det sig att Anna -Sara inte kan prata samiska.Hon kan samiska hon låtsas bara ha glömt allt. Säger Kristins Pappa.

-Hon hade tufft i skolan va ?
-Men hade vi alla. Det var inte lätt att vara same när vi var unga. Det var fult att prata samiska. Men vi hade i alla fall lättare än farmor och farfar.Johan såg lite ledsen ut.

På mormors födelsedag det var Agnes som hade en kolt på sig hon kom fram och sade till mormor. 

Grattis på födelsedag mormor på samiska. Det var så bra gjort alla släkt blev imponerande . 

Anna-Sara hon tittade ut genom fönstret och såg Agnes stå och krama Henrik. Hon log för sig själv.  Vad dumt att hon trodde att dottern skulle råka illa ut för att hon var same.

 Hon var ju en helt annan tjej än hon själv varit som ung. Agnes var precis som Kristin, en tuff tjej som vågade stå på sig.

                             

onsdag 5 februari 2014

Pappa, jag var inte ensamt.

 Det var en dag på lunchen  i matsalen.

 När  alla lärare och mina klasskamrater satt och åt mat.

 Först satt jag ensam   ute på stentrappor.

Sen kom min syster Irma. Hon satte sig  bredvid mig och höll min hand.Vi tittade på varandra med förståelse i blicken. 

Sedan kom  klasskamrater satte sig  bredvid varandra på stentrappor. 

Efter en stund kom Einar.  Han satte sig nära Irma och han kunde säga  hej på finska.

Tora Holm kom sist och  hon såg ledsen ut.Hon kom och satte sig mellan mig och Irma. Hon tittade på mig och bod om ursäkt till mig. Sen förklarade att hon ville att min syster och mina klasskamrater skulle gå in och äta så vi  kunde klara oss och bli  stora.

Jag tittade på henne ögon och såg att hon var ledsen. Tillslut ställe jag mig upp då gick jag in i matsalen. Sedan kom mina klasskamrater.

Jag kände mig så glad eftersom alla mina kompisar och lärarna varit så snäll  mot mig.

fredag 31 januari 2014

Boksamtalet som heter sms från soppero 5-41


Jag hade haft lärt mig idag som mina kompisar de hade valde egen ett citat och koppling till sina tänkte.

Det var jätteroligt att höra vad som de var tänkte . Sen jag hade lärt mig mera nya ord från min lärares Teresa .

Vi pratade mycket om hur och när man använda ,irriterad , arg , förbanna, ilsken. 

Varför  hade jag valt den ett citat från  sidan 10  därför att det ville jag veta om Anna-Sara.  

Det är viktigt att man kunde prata olika språken eftersom jag förstår inte varför Anna-Sara ville inte att läst sin barn modersmål .

Agnes hade kunnat pratat samiska för att hon var same och hade haft alla släktingar i Soppero. 

torsdag 30 januari 2014

Elina

En filmscen som jag känner att jätte vacker var Irma  och klasskamraterna stöttar Elina eftersom hon vara ledsen så ensamt.

I slut av filmen fröken Tuva Holm hon bad om ursäkt.

fredag 24 januari 2014

Förväntningar på kusen

Jag förväntar mig på kursen att jag kan skriva och prata bättre. Det är jättebra efter som jag har egen blogg att öva skriva.