Näckros blogg. blogspot.se

torsdag 6 februari 2014

Sms från Soppero

Agnes var 13 år som bodde i Kiruna utan för Stockholm. Hon född och uppväxer i Solna. pappa som arbetade som illustratör. Mamma var nordsame men hon pratade inte samiska.  

Agnes har i hemlighet börjat lära sig samiska.Hon har planerat en överraskning inför mormor  födelsedag.  

En dag fick Agnes sms från Soppero på samiska. Då hon blev spännande för att det var en kille som heter Henrik som bodde i Kiruna.

Anna -Sara var mammas Agnes och deras släkt bodde också i Kiruna. Där bodde morfar, mormor, och Johan som var pappa till Kristin .

I Kristins familj pratade bara samiska. Kristin tänkte på Agnes och undrade hur intresserat hennes Stockholmskusin.

På vintern åkte Anna- Sara och Agnes hälsa på släkt i Kiruna. Sedan träffade Henrik och Agnes och de blev kär mot varandra.

Kristin hade egen ren som heter Zlatan. 

Kristin var inte rädd för att hugga i och hon kunde allt om renskötseln.

Kristin frågade sin pappa hur kommer det sig att Anna -Sara inte kan prata samiska.Hon kan samiska hon låtsas bara ha glömt allt. Säger Kristins Pappa.

-Hon hade tufft i skolan va ?
-Men hade vi alla. Det var inte lätt att vara same när vi var unga. Det var fult att prata samiska. Men vi hade i alla fall lättare än farmor och farfar.Johan såg lite ledsen ut.

På mormors födelsedag det var Agnes som hade en kolt på sig hon kom fram och sade till mormor. 

Grattis på födelsedag mormor på samiska. Det var så bra gjort alla släkt blev imponerande . 

Anna-Sara hon tittade ut genom fönstret och såg Agnes stå och krama Henrik. Hon log för sig själv.  Vad dumt att hon trodde att dottern skulle råka illa ut för att hon var same.

 Hon var ju en helt annan tjej än hon själv varit som ung. Agnes var precis som Kristin, en tuff tjej som vågade stå på sig.

                             

1 kommentar: