Näckros blogg. blogspot.se

fredag 14 februari 2014

Same är en urfolk som har bott i Sverige i tusen år redan


Jag undrade hur hade de bott i en kåta. På sommar var de  mycket ute med ren på fjällen på vinter också ute men de bo i  nära byn.
De håller kvar på sin kultur,språk och sina kläder och de har sameskolan de lära barnen kasta lasso om de vill jobba men renskötsel i framtiden. Jag hade jobbat mycket när jag var barn som de same så jag tänkte att

Jag hade tänkte på mig eftersom när jag var ute två -tre timmer på vinter jag klara mig inte men same de ta hand om ren och jobba med ren lång tid ute.

Mimi  hon vara stolt över att var same. Det vill också jag att  mina barn kommer tänker samma sak som  hennes var eftersom jag kommer från Thailand.

Jag tänker att alla människor som har egen kultur de vill hålla sin kultur eftersom alla älskar sin kultur naturligtvis.

Men kärleken som förändringar mig med språken. Eftersom jag kan  pratar Svenska det var hets fantastik. För att jag kan förstår min sons farmor farfar också på tv eller läser tidningen.

Anna-Sara hon skulle lära Agnes pratat samiska eftersom de är same och hade haft alla släktingar i Kiruna.Barnen de ska välja själv när de blir stor.

Mimi på film hon ville hålla kvar sin kultur eftersom hon tänkte
att viktig att man måste hålla och lära sig allt om sin kultur.

Kärleken för Agnes var så bra för hennes skull eftersom hon hade fått Sms från Henrik  det gjorde hon ville att fortsätta lära sig prata samiska.

1 kommentar:

  1. Vad spännande att du drar paralleller mellan dig själv och programmet som vi såg. Egentligen ville jag att ni skulle göra tre kopplingar mellan boken och programmet, men jag tycker att din lösning är precis lika bra! Bra jobbat Siriporn.

    SvaraRadera